SläktresaSmåland06

Släktresa till Ljuder och ALgutsboda 4-6 juni 2006
I släktens spår.
 
Försommaren 2006 gjorde vi denna släktresa för att upptäcka lite mer av våra rötter.
Farmor Eivor föddes i Brännkyrka församling i Stockholm. Farmor Eivors pappa, Ivar Engstam,  var också född i Stockholm, Adolf Fredriks församling,  och blev sedemera byggmästare. Farmor Eivors farfar hette Gustaf Engstam, det var han som antog släktnamnet Engstam. Han var polisöverkonstapel i Stockholm, dit han flyttat från Småland. Han föddes som Gustaf Carlsson på Torpet Ängön i Kärragärde  i Ljuders socken i Kronobergs län. Och denna plats var ett av de spännande ställen vi besökte…
På söndagen den 4 juni anlände vi till Ljuder och bodde på vandrarhemmet där, fantastiskt fina Grimsnäs Herrgård. Där blev vi serverade utsökta kroppkakor på kvällen. På kvällen tittade vi på Utvandrarna av Vihlem Moberg på vår medhavda DVD. På måndagen steg vi upp och åt en god frukostbuffe, fick en kaffekorg och ställde oss på vägen att vänta. Och se, där kom en häst och vagn som, under tre timmar tog oss runt i Vilhelm Mobergs, Karl-Oskar och Kristinas fotspår. En underbar upplevelse med fikalunch vid Korpamoen innan det bar av hemmåt. På eftermiddagen besökte vi Lessebo handpappersbruk och Skruf Glasbruk innan vi började jakten på anfädersgårdarna. Då besökte vi Kärragärde och Skrufby, vilket är gamla Skruf Norrege, och på dessa platser har vår släkt bott.
 
Mycket nöjda med dagen kom vi tillbaka till grimsnäs Herrgård och blev serverade vilttallrik med bland annat älg och rådjur och till varmrätt fick vi vildsvin! Vi somnade ovaggade och på tisdag morgonen fick vi en ny god frukostbuffe, pakcade ihop oss och gav oss av till Algutsboda och besökte fler platser där vår släkt bott.
På vägen mot Stockholm på tisdag eftermiddagen hann vi med ett uppskattat besök hos Pippi i Astrid Lindgrens värld. 

Här kan ni kontakta oss!