Släktresa Småland 2006

Släktresa till Algutsboda
I släktens spår.
 
Algutsboda är känt som författaren Vilhelm Mobergs födelseort. Han var också son till en soldat och levde början av sitt liv i det andra soldattorpet i Algutsboda. Mycket av hans inspiratiion kommer från närområdet och i boken “Soldat med brutet gevär” återfinns redan i början av boken, som faddrar till huvudpersonens far, en soldat Banda. Kanske inspirerad av vår släkting? Se fler länkar om Vilhelm Moberg och utvandringen på sidan om besöket i Ljuder.
SÅ TOKIGT DET KAN BLI!!
Något år efter besöket har vi förstått att VÅR Carl Johan Magnusson inte är son till soldat Banda eller född på Moshult 124. Inte heller de andra soldaterna eller soldattorpen finns i vår släkt. DÄREMOT har vi smederna Gertsson och Lindgrens i vår släkt, som  arbetande på Lessebo bruk,  som vi faktiskt också besökte. Det får vi återkomma till en annan gång!
I Algutsboda besökte vi                                     >> se bilder från besöket
Soldattorp Moshult no 124 – här föddes 10 augusti 1819 farmors farfar Carl JOHAN Magnusson. Här bodde han med sin far soldat Magnus Banda (när han var hemma), som hade soldatroten 1810-49 och sin mor Stina Johansdotter och ytterligare sex syskon födda 1813-32. Torpet ligger mitt emot vandrarhemmet, vid sidan av gamla byskolan i Algutsboda och är fint renoverat.
Backstuga Moberg – hit flyttade Magnus Banda med sin minskande familj efter att han avgått som soldat, Magnus boddde här fram till sin död 1874. Torpet ligger lite mer avskilt en bit upp i skogen.
Ubbemåla – här föddes 9 februari 1755 farmors farfars farmors far Jonas Johansson, han bodde här med sin far Johan Åkesson (1726-95) och mor Maja Håkansdotter (1730-96). Vi känner även till Majas föräldrar, Håkon Svensson och Ingrid Månsdotter, men vet inte var de bodde. En större fin gård var detta, men vi är osäkra på exakt vilket hus som är ursprungligt.  
Soldattorp no 17 Räveberg – här föddes Magnus Bergström född Persson (far till Magnus Banda) 8 juli 1768, här bodde han med sin far soldat Per Rävelin f Månsson (morfars farfars farfar, f1742 i Småland), som hade soldatroten 1767-90,  och sin mor Stina, samt troligen ytterligare syskon. Magnus Bergström bodde kvar, blev också soldat och övertog roten 1789-1810, han gifte sig med Maja Pehrsdotter och de fick tre söner, varav Magnus Magnusson Banda föddes här 1 september 1791. Detta torp är rivet men grunden till matkällaren finns kvar och den kunde vi se på vårt besök.
Om alla soldaterna finns mer spännande information som ni hittar i personakten för dem i släktforskningen här på hemsidan. 

Här kan ni kontakta oss!